Angstbehandling
Angstforstyrrelse /behandling angst, PTSD og panikforstyrrelse
Den kliniske betegnelse angstforstyrrelse er en rammede og præcis betegnelse, fordi angsten netop forstyrrer når den rammer et menneske voldsomt.
Angst er et alment psykologisk fænomen, der beskrives som en følelsestilstand, der påvirker mennesket både somatisk, emotionelt, adfærdsmæssigt og kognitivt, hvilket ikke er nogen undtagelse i angstlidelsen: Post Traumatisk Stress Forstyrrelse (PTSD).
Angsten forstyrrer ofte et menneskes liv på en yderst altomfattende måde. Personens følelsesmæssige stabilitet bliver slået i stykker, den almene glæde personen før havde ved livet er væk.
Angsten indvirker til en mere forsigtig og forbeholden attitude overfor livet og andre mennesker. Menneskets naturlige og frie handleevne begrænses af angst.
Hvad disponerer til angst? Ud fra undersøgelser og angststudier ved man, at individets psykiske og mentale styrke, samt tidligere negative og voldsomme oplevelser i opvæksten øver stor indflydelse på, om en person udvikler en angstforstyrrelse.
En angst forstyrrelse er ikke en psykotisk lidelse, men angst betragtes indenfor den kliniske psykologi som en dominerende følelse i alle psykiske lidelser.
Lider du af angst?
Når angsten vækkes let og tager for meget af din energi, og når dens udtryk eller virkninger bliver for smertefulde og uoverkommelige for dig og omgivelserne, er den er et symptom på en mere dybtgående psykisk problematik indeni.
Diagnosen angst stilles når angsten påvirker dit følelses – og handleliv i en sådan grad, at du ikke længere fungerer socialt og kognitivt normalt.
ALLE angstforstyrrelser diagnosticeres altid af egen læge eller psykiater.
Føler du, at angst præger dit liv hver dag?
3 udbredte angstforstyrrelser: Generaliseret angst, socialangst og panikangst
Generaliseret angst
Hverdagsagtige ting gør dig angst og føles uoverkommelige? Du har bekymringstanker og uro i kroppen?
Mange mennesker med generaliseret angst er bekymrede for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge eller komme ud for en ulykke. En overbekymring for at have overset noget i dagens løb, og forestiller sig alle mulige negative konsekvenser, såfremt der er det mindste, personen ikke er sikker på er i orden.
Det der er specielt ved generaliseret angstlidelse er, at angsten skyldes en uhensigtsmæssig bekymring, og at bekymringen har taget sådan overhånd, at livet er væsentligt belastet.
I kroppen kan personen føle en konstant “murrende” anspændthed og uro. De fleste kan aflede sig fra den ved at være optaget på arbejde eller med aktiviteter, men så snart personen skal slappe af, ikke er i gang med noget, så mærkes uro og anspændthed tydeligere.
Er du angst i sociale sammenhænge? (Social angst)
Lider du af socialangst, når du skal være sammen med andre i sociale sammenhænge?
Oplever du præstationsangst ved fx eksamener, jobsamtaler?
Oplever du ofte være angst for at blive set ned på og kritiseret i samværet med andre mennesker?
Har du haft anfald af panikangst?
Panikanfald er karakteriseret ved en voldsom panikagtig angst, der opstår øjeblikkeligt, hverken igangsat af et objekt, en begivenhed eller nogen umiddelbar indre psykisk konflikt.
Som regel varer anfaldet kortvarigt – højst et par minutter, men der opleves hjælpeløshed, magtesløshed og en anspændt opmærksomhed overfor en udefinerbar fare.
Har du periodisk tilbagevendende panikanfald, som opstår uventet og uforudsigeligt (”ud af det blå”) ca. 4 gange i måneden, kan man stille diagnosen Panik forstyrrelse (kaldet Panikangst i det danske diagnosesystem WHO: ICD–10).
Dog skal ALLE angstforstyrrelser altid diagnosticeres af egen læge eller psykiater.
Symptomerne ved et panikanfald består af både emotionelle, somatiske og kognitive elementer.
Emotionelt føler personen sig overvældet af intens ængstelse, rædsel og uvirkelighedsfølelse.
De fysiske symptomer består af en akut alarm beredskabsreaktion; svimmelhed, hjertebanken, skælven, kuldegys og smerter i hjertet.
Kognitivt er personen overvældet af tanker om hjerteanfald og døden samt en angst for at miste selvkontrollen og blive sindssyg. Sidstnævnte hænger sammen med, at mennesker der lider af en panikangst ofte også pines af en undergangsfantasi.
Har du brug for hjælp? Behandling af angst?
- I et terapiforløb vil hos mig vil jeg tilbyde kognitive samtaler, der vil støtte dig i realistisk tænkning, som mindsker angsten.
- Jeg vil også inddrage øvelser (exposure), hvor du lærer at eksponere dig selv for det, du er angst for. I en gradvis eksponering, vil du langsomt overvinde angsten via træning/øvelser.
- Jeg inddrager også krops terapi og afspænding
- Der vil også være hjemmeopgaver/øvelser i eksponering.
Kontakt Hanne Kirkegaard via mail: hej@hannekirkegaard.dk eller ring 29821911
Vær opmærksom på, at jeg du IKKE KAN BRUGE en lægehenvisning i et forløb hos Hanne Kirkegaard. Da denne ordning kun omfatter enkelte udvalgte psykologer. Dog er alle med angstdiagnoser velkommen i et behandlingsforløb, der er indstillet på fuld egenbetaling.
Læs meget gerne min artikel i Tidsskrift for Psykoterapi:OM ANGST OG DEN KLINISKE DIAGNOSE PTSD
Læs meget gerne mit blogindlæg om angst: ”Der er ikke noget, der slår virkeligheden”
Er det okay at bevæbne sig, hvis man føler sig utryg? Den 7 okt. 2020 i dag blev jeg interviewet som psykoterapeut i radio programmet: ” Er det okay at bevæbne sig, hvis man føler sig utryg? I kan høre min deltagelse ca. 38:37 minutter inde i programmet, hvor I kan høre mine input til problematikken.
Terapiforløbets varighed
Et terapiforløb kan for nogen vare tre måneder, for andre kan et halvt år op til et års terapiforløb være nødvendigt for at blive fuld behandlet.
Varigheden af et terapiforløb afhænger af din personlige historie, din situation og hvor hårdt du er ramt af angst.
Dette afklares hen ad vejen, men som udgangspunkt anbefaler jeg altid minimum 10 terapisessions. Derved har vi sammen de bedste og mest givende arbejdsmuligheder for at hjælpe dig med din angstproblematik, som du ønsker redskaber til at håndtere.
Online session
Bor du ikke lige i nærheden af Aarhus, eller er der andre årsager der forhindrer dig i at komme til min praksis i Aaarhus, så fortvivl ikke. Du kan stadig opstarte et forløb hos mig via online samtaler.
LÆS MERE HER
Priser
Individuel terapi pr. session (70 min.) 1100 kr.
Klippekort: Køb 10 gange terapi, og opnå en stor besparelse. Jeg tilbyder forskellige muligheder. Fx.10 g. terapi til 8500 kr.
Jeg giver rabat til studerende/ledige. Pris 850 kr. pr. session (60 min). 10 g. terapi klippekort til stud. 7500 kr.
Individuel terapi referencer
Ring til Hanne på 29 82 19 11 - hej@hannekirkegaard.dk
Søren Frichs Vej 68, 1. sal, 8230 Åbyhøj / MOBILEPAY 732016
Hanne Kirkegaard Psykoterapeut med efteruddannelse i relationsfokuseret parterapi og Cand. mag i dansk og psykologi
PRAKSIS INFO
29 82 19 11
MOBILEPAY 732016
Søren Frichs Vej 68, 1. sal, 8230 Åbyhøj
Psykoterapi: individuelle forløb og par- og familieterapi samt udvalgte foredrag/undervisning foregår på adressen: Søren Frichs Vej 68, 1. sal, 8230 Åbyhøj
Hanne Kirkegaard
Hanne Kirkegaard arbejder som psykoterapeut, familie og parterapeut, supervisor, underviser og foredragsholder.
“Jeg er dybt optaget af mennesker og udviklingspotentialer. Mit mål i min psykoterapeutiske praksis er at støtte mennesker, der ønsker forandring, inspiration og vækst”.
Psykoterapi og sparring til dig, der ønsker at kende dig selv, din historie og dine reaktioner dybere at kende og finde sammenhæng i dit liv".
Kontakt Hanne Kirkegaard