”Der er ikke noget, der slår virkeligheden”, sagde en nær veninde til mig fornyelig.
Det er så meget kraft og saft i de ord.
De taler til mig og min erfaring er, at livets virkelighed er virkelig værd at leve.
Intet menneske kan leve et helt liv uden at møde modstand, problemer og sorg, men et menneske med et åbent hjerte kan heller ikke undgå at møde positivitet, glædesfulde oplevelser og lykke.
Tilbageholdt liv er ikke levet liv – eller når du ikke foretager dig et valg – så har du også valgt. Og i sidste ende er det et eksistentielt selvmord.
For nogle mennesker kan ANGSTEN desværre være så overvældende, at det står i vejen for et levet liv.
Angst er en af de mest udbredte psykiske lidelser vi har i DK, men også fordi angst er en central emotionel komponent i mange psykiske sygdomme, heriblandt bl.a. ved spiseforstyrrelser og depression.
Angst – anskuet som et begreb – er et universelt fænomen, der generelt er beskrevet af mange teoretiske og filosofiske retninger.
Lad mig give dig både endogene og eksogene synsvinkler på angstens væsen og udspring.
Hos eksistentialismen er angsten fri af patologiens tjeneste, men her er angst derimod en del af individets ontologiske grundvilkår – noget uundgåeligt og almenmenneskeligt. Mennesket er et åbent mulighedsfelt, det eneste vi ved er – at vi er.
Fra starten af er dette intethedsgrundelement for mennesket både fascinerende og skræmmende. Mennesket er intet, det skaber sig selv, ved hjælp af de valg det træffer. Angsten fremkommer, idet mennesket bringes til nærvær omkring; døden, valget, friheden og ansvaret for sig selv og livet.
For S. Kierkegaard var det et enten-eller valg: ”Vover man – mister man fodfæstet for en stund – vover du ikke – mister du dig selv”. Man skal turde vove at stå i angsten, idet den er en iboende del af eksistensen.
Hos behaviorismen anskues angst derimod som et eksogent fænomen. Behaviorismens menneskesyn er, at individets udgangspunkt er ”tabula rasa” (ren tavle). Personlighedsmæssigt er vi tomme når vi fødes, men gradvist opbygges et indhold gennem det ydre miljøs påvirkning og indlæring. Behaviorismen anser derfor frygt og angst som noget, der er opstået via påvirkning og indlæring fra miljøet, andre mennesker og kulturelle normer.
Endelig kan angst opfattes som en arketypisk universel størrelse – et biologisk medfødt urinstinkt – vi har arvet fra vore forfædre f.eks. angsten for slanger.
En angst forstyrrelse er ikke en psykotisk lidelse, men angst betragtes indenfor den kliniske psykologi som en dominerende følelse i alle psykiske lidelser.
Når angsten vækkes let og tager for meget af en persons energi, og når dens udtryk eller virkninger bliver for smertefulde og uoverkommelige for personen selv og omgivelserne, er den er et symptom på en mere dybtgående psykisk problematik i individet.
Påvirker angsten individets følelses – og handleliv i en sådan grad, at personen ikke længere fungerer socialt og arbejdsmæssigt – kan det i værste fald resultere i en klinisk angst diagnose.
Der findes to meget udbredte angstlidelser:
Generaliseret angst er meget udbredt. Hverdagsagtige ting gør dig angst og føles uoverkommelige? Du har bekymringstanker og uro i kroppen? Mange med generaliseret angst er bekymrede for, at de selv eller deres nærmeste skal blive syge eller komme ud for en ulykke.
Er du angst i sociale sammenhænge? Har du social angst, når du skal være sammen med andre i sociale sammenhænge og/eller præstere noget bestemt? (præstationsangst ved eksamener fx) Kender du til det at være angst for at blive set ned på og kritiseret i samværet med andre mennesker?
Genkender du dig selv lidt, delvis eller helt i det ovenstående så kan du overveje kognitiv terapi forløb hos mig, jeg har arbejder med en kognitiv metode, der inddrager realistisk tænkning samt en fordybelse i relationelle og psykodynamiske problematikker i dit liv. Derudover supplerer jeg med eksponeringsøvelser.
Eksponering betyder at udsætte sig selv gradvis for det du er angst for. I langsomt tempo trænes du i at nærme dig det, som igangsætter angsten. I en langsom tilvænning skabes ro, tryghed og skridt for skridt kan du klare mere og mere for til sidst at kunne gøre eller være i det, der førhen gjorde dig angst.
Grib og lev livet – lad ikke angsten vinde. Har du brug for hjælp? Vil du vide mere?
Læs også om angstbehandling og PTSD
Læs om terapiforløb
Læs om hvad andre, der tidligere har været i terapi ved mig, har sagt