En udbredt PROBLEMATIK blandt mange voksne mennesker, som jeg ofte oplever, i min psykoterapeutiske praksis, som en gentagende udfordring i rigtig mange menneskers liv er: GRÆNSER I FORHOLD TIL ANDRE.
Det kan komme til udtryk i mange afskygninger og i utallige situationer og relationer.
Det kan være i forhold til kæreste/partner, sin familie, sine arbejdskolleger eller overfor venner, hvor det kan være du oplever en eller flere af følgende ting:
- Du bliver bange /nervøs/utilpas, når du skal sætte dine grænser?
- Du kommer let til at føle dig vred og irriteret, når du skal sætte grænser?
- Du har svært ved at vurdere egne grænser i tide og turde stoppe op og sige fra..?
- Du kommer let i tvivl om det er ok at sige fra? Og undlader derfor ofte at sige noget, selvom du indeni mærker et “nej”?
- Du føler ofte, at andre overtræder dine grænser?
Når det er svært som voksen at sætte sine grænser på en naturlig måde, så skyldes det som oftest, at det er noget du muligvis ikke har fået lært i egen opvækst og familie.
Jeg hører i min praksis ofte og tit, mennesker fortælle om, hvordan mor eller far også havde svært ved det med grænser, og hvis man som forældre er usikker på egne grænser eller handlemuligheder, så bliver det svært at lære sine egne børn at afgrænse sig på en naturlig og rolig måde.
Hvis vi som voksne ikke er i stand til at stole på egne behov og grænser samt være i stand til at sætte dem, så er min erfaring, at det afstedkommer utrolig mange problemer i relationer.
Der hvor det ofte er mest udfordrende er i de nære relationer, som ens kæreste/ægtefælle eller overfor egne børn. Hvorimod de fleste oplever, at det er lidt ”lettere” overfor kolleger eller venner.
I psykoterapeutiske forløb – om det er individuel terapi eller i par og familieterapi, arbejder jeg ofte med at få styrket klienternes grænser og øver via øvelser at få sat dem på en hensigtsmæssig måde.
Det gode ved terapi er, at det rent faktisk kan styrkes og læres, det her med at sætte grænser.
Så selvom det ikke noget en person har lært i løbet af sin opvækst eller voksenlivet, så er det muligt at træne/lære det i et psykoterapeutisk forløb.