Uddrag af Trine Vesteraas (ernæringsterapeut og kostvejleders; Nyhedsbrev fra 19.nov. 2014
Det kan være en rigtig god idé at kigge nærmere på de psykiske mønstre, hvis du kæmper mod mad- og sukkerafhængighed. Derfor vil jeg præsentere Hanne Kirkegaard, der er psykoterapeut. Hendes speciale er mad- og sukkerafhængighed, og hun har stor erfaring med at få løsnet op for den psykiske afhængighed.
Jeg har stillet Hanne et par spørgsmål:
Hvad er din baggrund for at hjælpe mennesker med mad- og sukkerafhængighed?
Jeg arbejder i mit eget firma www.hannekirkegaard.dk som psykoterapeut MPF, foredragsholder, freelance skribent og mentor. Min berøring med tvangsmæssig overspisning har bevæget sig fra en personlig erfaring til et skridt ud i offentligheden fra 2007, hvor jeg begyndte at dele ud af mine erfaringer og indsigter via foredrag og kurser. Siden 2010 har jeg som psykoterapeut arbejdet terapeutisk med spiseforstyrrede klienter, herunder i høj grad med personer, hvis overvægt skyldes psykologiske årsager og ofte lider af tvangsmæssig overspisning (BED).
Hvilke følelsesmæssige tegn er der på mad- og sukkerafhængighed?
De følelsesmæssige tegn kan ofte forveksles med depressivitet, hvilket får mange læger til fejlagtigt at diagnosticere deres patienter med en depression. Men en del side-symptomer, som afledes af mad – og sukkerafhængighed, er rent faktisk tristhed, pessimisme, selvhad, skam, let tendens til at være hidsig, opfarende eller voldsomt selvbebredende samt en følelse af at være “lukket inde I en beholder”. Verden føles fjern og uoverkommelig – selv almindelige pligter i hverdagen føles uoverskuelige, hvorfor personen har lavt overskud og overblik.
Hvorfor er det så svært at komme ud af et mad- og sukkeroverforbrug?
Min erfaring er, at mad- og sukkerafhængighed næsten altid er et udtryk for en følelsesmæssig ubalance, som hen ad vejen udvikler sig til en tilbagevendende aktivitet, som personen igen og igen tyer til, når livet føles svært. Derfor er det et mønster som mange kan være “fanget” i, i årevis, og derfor har svært ved at komme ud af på egen hånd, hvorfor et terapeutisk forløb kan være vigtigt som støtte og sparring i en periode.