Svære familieforhold kan ikke ignoreres selvom julen nærmer sig. Tværtimod kan det være endnu sværere, da der implicit I julen ligger en forventning om at I skal mødes og “hygge”, både i tiden op til jul og i selve juleferien.
En undersøgelse viser ligeledes, at hver femte dansker på baggrund af en konflikt har mistet kontakten til et eller flere af sine nærmeste familiemedlemmer. I de fleste tilfælde er det som oftest børn, der stopper kontakt til deres forældre og ikke omvendt.
Udgangspunktet udspringer som regel altid af en konflikt, der har et omdrejningspunkt omkring en langvarig skuffelse for én af parterne.
Det kan handle om:
- En kommunikation, der ikke fungerer.
- Ophobet misforståelser.
- Overskredne grænser.
- Problemstillinger, som er forblevet anspændte og uforløste.
- Hændelser af svigt og I nogle tilfælde vold/psykisk vold.
Derfor kan det for mange være den “letteste” løsning at afskrive den relation, der smerter én allermest. Smerten forsvinder langt fra nødvendigvis, blot fordi man ikke ses med den eller de, som har såret én. At bære rundt på smerte, bitterhed og endda had er ALTID værst for den, der selv bærer det.
Familierelationer kan være nogle af de mest komplicerede relationer, vi mennesker har. Det skyldes blandt andet, at der findes så mange åbenlyse og også ubevidste forventninger til dem, som er vores familie.
Disse forventninger bliver som ofte langt mere tydelige op til og under julen. De spændinger og konflikter der eksisterer forsvinder jo ikke af sig selv, blot fordi det bliver jul. Så derfor handler det i høj grad om at få afstemt sine forventninger til julen, og dem man skal holde jul sammen med i god tid inden.
Hvis dit forhold til nærmeste familie er anspændt, så vil hele julemåneden højst sandsynligt været noget der føles stressende for dig, og hvis du mærker efter, så har du måske allermest lyst til ikke at holde jul med dem, du har et anspændt forhold til. Dog kan der være andre faktorer, der taler for.
Du har måske fået børn, og de har et godt forhold til sine bedsteforældre (dine forældre). Du vil ikke skuffe dine børn eller dine forældre.
Jeg har lavet et par gode råd, du kan tage til dig – både dig det VOKSNE barn, og dig der er FORÆLDER, således at du ikke mister dig selv helt under julen, selvom du vælger at holde jul med familiemedlemmer, hvor relationen er kompliceret.
DIG – DET VOKSNE BARN
- Åbner du op for en snak med dine forældre om, det svære tema: “OS og hvorfor har vi det, som vi har det”. Så prøv at være konstruktiv og reel I de ting du siger, tag udgangspunkt i reelle hændelser og eksempler.
- Hav også forståelse for, at dine forældre ikke nødvendigvis har gjort, som de gjorde af en ond mening, men måske af uvidenhed.
- Udtryk de positive ting du værdsætter hos dine forældre trods det skete.
- Tag evt. en beslutning om at komme lige inden aftensmad juleaften, og køre hjem for at sove hos dig selv bagefter, hvis det føles bedst for dig.
- Udtryk forståelse for, at dine forældre/søskende måske havde en anden forventning, men hold fast I, at det er sådan det vil fungere bedst for dig og din familie.
- Hold fast i din beslutning uden at blive vred, blot fasthold, at sådan har du /I besluttet det.
- Bor du langvejs fra dine forældres hjem, så vælg for eksempel at bo på hotel i stedet for hjemme hos dine forældre – så kan du trække dig, til hver en tid og når det er nødvendigt for dig.
DIG – DER ER FORÆLDER:
- Du har over længere tid mærket og forstået, at din relation til dit voksne barn ikke er harmonisk og tæt.
- Du har lagt mærke til, at I ikke ses tit og forholdet er anspændt, når I ses.
- Prøv at lade være med at føle dig som et offer og udtrykke skuffelse. Vær realistisk og erkend, at du også bærer en del af ansvaret for at forholdet, har udviklet sig, som det har.
- Hvis dit voksne barn engang imellem vil tale med dig om jeres relation, og hvorfor det er blevet som det er så prøv at lytte med et åbent hjerte og sind – uden at gå i forsvar hele tiden.
- Erkend at sandheden har to sider.
- Spild ikke kræfter på at få ret, men prøv for alvor at lytte til, hvad der bliver sagt.
- En åben og konstruktiv snak om jeres forhold giver jer begge en bedre og mere reel chance for at mødes på en ny måde.
- Respekter at dit voksne barn og familie ikke nødvendigvis ønsker at overnatte I dagevis hos jer, blot fordi det er jul.
Jeg tilbyder familieterapi, og har erfaring med at facilitere familieterapi i min praksis. Jeg har gennem disse erfaringer været vidne til meget smukke og forløsende processer.
Jeg tror på, at der i mange tilfælde kunne være håb for forsoning, bedre forståelse parterne i mellem, hvis der blev givet den rette hjælp via familieterapeutisk sparring og forløb.
I et familieterapeutisk forløb kan jeg hjælpe jer til at:
- Finde en ny forståelse af hinanden
- Anskue tidligere konflikter fra nye perspektiver
- Genlære god kommunikation og bryde gamle “roller” og negative kommunikationsformer
- Tillære konstruktive alternativer fremfor anklager /vrede, der kun skaber afstand
- Slutte gensidigt fred med det skete – forsone og tilgive
- Opbygge relationen på ny og etablere nye positive oplevelser sammen
Vil du læse mere: familieterapi i min praksis.
Du er altid velkommen til at kontakte mig via mail hej@hannekirkegaard.dk eller ring 29821911 og få en gratis for samtale, afstemme forventninger samt booke en tid.