Når kroppen er slank, kommer det ofte bag på mange, at det menneske også kan lide af overspisning/BED.
Men den kan de, og det gør de i udbredt omfang.
Det vil dette blog indlæg i dag handle om.
I forhold til at forstå, hvem overspisning/BED TYPISK RAMMER, og hvem der bruger mad som trøstespisning og dulmen af kropslig og følelsesmæssig uro/angst, så er det vigtigt for mig at understrege, at jeg som terapeut og gruppeleder har mødt masser af mennesker, som var slanke, men alligevel var overspisere, hvor mange traditionelt set ofte forbinder spiseforstyrrelsen overspisning med overvægtige klienter.
Omvendt kan man heller ikke på nogen måde påstå, at alle overvægtige mennesker lider af spiseforstyrrelsen overspisning.
Billedet er broget og individuelt!
Mit vigtigste budskab her er, at vi ikke nødvendigvis kan kategorisere spiseforstyrrelser ud fra kropsstørrelsen.
Jeg havde selv forudindtagede forventninger, da jeg for 7 år siden påbegyndte at have klienter i terapi.
I starten af mit træningsforløb som terapeut, måtte jeg have det, vi kaldte ”øvekaniner”. Jeg havde mange fra starten af i 2010, da jeg kort tid forinden havde medvirket i Hendes Verden, hvor Inge Hald havde interviewet mig i artiklen: ”Mad gav mig ro indeni”.
Derfor fik jeg hurtigt mange henvendelser fra klienter med overspisnings problematikker.
Når klienter dengang ringede til mig og bestilte en tid i terapi, og dukkede op 1. gang, så ”forventede” ca. 90 % af mig dengang, at der kom en lettere eller svært overvægtig person ind ad døren.
Så selv jeg havde også nogle bestemte forestillinger om mennesker med overspisnings problematikker.
Nu – i dag 7 år siden er jeg en hel del klogere og erfaringer rigere efter 7 års klinisk praksis og hundredvis af sessioner.
Min erfaring i dag er, at overspisning rammer bredt og mange forskellige typer mennesker.
Det jeg har oplevet som mere gør sig gældende, når en slank eller normalvægtig lider af overspisninger er, at det ofte er endnu mere tabuiseret indadtil men bestemt også udadtil.
Den slanke med BED har måske forsigtigt over tid forsøgt at åbne en lille smule op for problemet i netværket – omgangskredsen eller tidligere hos en behandler/psykolog eller anden fagperson, måske i forbindelse med anden problematik (angst, depression). Og er blevet pure afvist og negligeret.
”Du lider da ikke af overspisning – dig som er så slank”, kan være sætninger/reaktioner, de tidligere er blevet mødt af.
Og derefter lukkes der ned, og personen går alene med problemet i lang tid.
Det er udbredt, at personen ofte ikke bliver taget alvorlig og seriøs, som værende en person, der virkelig kan være afhængig af overspisninger.
Angsten for at blive afvist af sit problem er ofte kommet i spil, når den slanke med BED opstarter et forløb hos mig.
Som sagt – omverdenens og i høj grad store dele af det etablerede behandlersystem tænker desværre stadig i lidt for traditionelle “kasser”, når det handler om spiseforstyrrelser.
Uvidenheden er stadig for stor, spiseforstyrrelsen er usynlig tilstede, og kroppen skjuler den nogle gange bedre, for eksempel via et højt stofskifte og træningsnarkomani, der kompenserer for de periodevise overspisninger.
Mit budskab er, at ingen ved, hvad et menneske bestrider af indre kampe.
De kvinder jeg gennem årene mødt har mødt, som udadtil var slanke, men alligevel led af BED/Overspisning – deres skam, selvbebrejdelse og ulykkelighed var lige så stor som alle andres, såvel de overvægtiges.
Tyndemennesker#harOGSÅ#problemer#alleharbrugforACCEPT#
Kh Hanne