“Der er heller ingen tvivl om, hvad der skal øverst på juletræet i vores familie i år, det skal stjernen med et billede af Hanne på, for hun har været vores jule mirakel, og det vil vi altid være utrolig taknemmelige for”, sådan skriver familien V efter 6. mdr. vellykket og forandringsmættet familieterapi forløb i mit regi.
Det er naturligvis meget rørende for mig som deres familieterapeut at læse ovenstående. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg har kunne hjælpe og facilitere et positivt forløb for dem, men uden deres åbenhed og motivation var det næppe lykkedes. Det er med stor taknemmelighed, at læse deres varme ord. Men det vigtigste er ikke ros til mig, men at de som familie nu har fået en større forståelse af sig selv, hinanden og fået ændret de akavede og anstrengte dynamikker og stemninger, der tidligere prægede deres samvær.
Familie terapi forløb med Familien V, et forløb der har varet 6 mdr., som består af en mor på 59 år, en far på 63 år, et tvillingepar på 27 år og en yngre datter på 24 år.
Familie forløbet har bestået af følgende:
- 1. Gratis 30 min intro samtale med familiens yngste datter på 24 år.
- 1. Individuel samtale med forældrene
- 3 Individuelle samtaler med alle 3 voksne børn
- 5 fælles familiesamtaler á 2 timer pr. Gang med alle 5 familiemedlemmer i fællesskab.
Hvilke udfordringer fik familien V til at henvende sig i familie terapi?
To af familiens søskende havde et anspændt og akavet forhold til hinanden. De kunne dårligt være i samme rum, når familien var samlet.
Det betød, at alle i familien gik lidt ”rundt om den varme grød” ofte, når alle var sammen og ingen vidste rigtigt, hvordan de skulle gribe det an, men snakkede på tværs med hinanden i stedet for at tale sammen og åbent med hinanden.
Forældrene oplevede sig selv som lidt rådvilde og også konfliktsky, hvilket de 3 søskende mærkede konstant og derfor betød det, at alle 5 følte sig lidt overladt til sig selv i at løse og være tilstede i den ”underlige stemning”.
Anspændtheden havde rod i, at den ene af de to søskende for år tilbage havde lidt af en spiseforstyrrelse, hvilket havde betydet, at forældrenes opmærksomhed, hensyn og tid havde været meget optaget og rettet mod det syge barn, der led af en spiseforstyrrelse. Dette havde især den yngste søster lidt under, idet hun følte sig klemt i familien og ofte følte, at den spiseforstyrredes adfærd og regler havde påvirket hende og hele familien på negativ vis. Den tidligere spiseforstyrrede unge, der havde været den ramte gik rundt med en udefinerbar skyldfølelse og et stort ubehag over de følger hendes sygdom havde haft og indvirkning på hele familien, selvom hendes sygdom naturligvis ikke havde været et `bevidst valg.
Disse omstændigheder fra fortiden blev italesat. Der var en løbende bearbejdning og selvforståelse af, hvorfor og hvordan det hele hang sammen, som ligeledes var den røde tråd gennem de fælles familiesamtaler.
Åbenheden og sårbarheden i terapien var med til at ophæve den anspændte dynamik. Tvivl og fejlfortolkninger af hinanden blev derimod afløst af spørgsmål og nysgerrighed til hinanden.
Forældrene forstod deres vigtige rolle og ansvar i forhold til at gå forrest og hjælpe, hvis én eller flere af børnene har det svært og komme på banen verbalt.
De to søskende, der førhen ikke kunne være i samvær med hinanden forstod vigtigheden i at få etableret nye erfaringer og oplevelser sammen ved at turde være alene sammen og få opbygget en ny relation igen, hvilket de lykkedes med.
Alle i familien er blevet klogere på sig selv og ikke mindst hinanden og alle udtalte samstemmende, at det vigtigste de vil huske på fremover er, at turde spørge, være ærlig og åben overfor hinanden, hvis de fremover oplever noget, der går dem på eller sårer.
Familien V har været så gavmilde og åbne, at de vil dele deres erfaringer og tanker om et familie terapiforløb i mit regi, til læring, inspiration og som anbefaling til andre familier, der går med tankerne om at vælge et familieforløb. Jeg har stillet dem følgende spørgsmål herunder.
Hvordan har forløbet været? Levede indhold op til jeres forventninger?
Vores forløb vil vi beskrive som: udfordrende, svært, angstprovokerende, hårdt, stærkt, kærligt meningsfuldt.
Vi havde som familie slet ikke turde håbe på, at det blev så fint et forløb. Vi som familie, havde ikke så mange forventninger, vi var tynget og drænet af den akavethed og negative energi, og vi kunne ikke se anden udvej en at bede om hjælp udefra.
Hvad er resultatet nu? Hvordan har I det sammen nu som familie?
Vi har som familie fået et helt unikt og særligt bånd. Vi er kommet stærkere ud på den anden side sammen. Vi mener alle, at vi aldrig har haft det bedre (ikke siden vores barndom og inden det gik galt i 2009).
Vi har fået et mere åbent, ærligt, kærligt og sårbart sprog sammen som helhed i familie, dette sprog har vi aldrig haft før. Det er en gave at vi nu kan tale sammen, og ikke gå rundt om den varme grød, eller tie de svære følelser og ting ihjel. Dette har været et mønster: at tie når tingene bliver svære, at gå rundt med følelser indeni og ikke fortælle om dem, og at lukke sig inde i sig selv, og isolere sig.
Disse mønstre har vi fået værktøjer til at lave om på.
Vil I anbefale andre familier et familieforløb ved Hanne Kirkegaard, og i givet fald hvorfor?
Vi vil anbefale alle familier til at begynde i familie terapi ved Hanne Kirkegaard.
Fordi, nogle gange kan det være svært at tale sammen, rigtigt og ærligt, i en familie. Der kan være roller og mønstre som er svære at lave om på, det kan være nødvendigt at have en tredje part, til at stille de rigtige spørgsmål, for at kunne have en ordentlig snak om det som fylder hos de enkelte familie medlemmer.
Vi kan kun varmt, kærligt og troværdigt anbefale Hanne. Hvis der er nogen som kan hjælpe, støtte og udvikle svære familie bånd, så er det Hanne. Hanne er varm, lyttende, kærlig, oprigtig, tillidsfuld, dygtig, kompetent og yderst professionel i hendes arbejde.
Der er heller ingen tvivl om, hvad der skal øverst på juletræet i vores familie i år, det skal stjernen med et billede af Hanne på, for hun har været vores jule mirakel, og det vil vi altid være utrolig taknemmelige for.
Havde det ikke været for Hannes familie terapi, havde vi den dag i dag ikke kunnet snakke sammen, eller være i samme rum. Uden Hanne, havde det endt med en meget splittet, trist, frustreret og ulykkelig familie, som ikke kunne snakke sammen.
Det havde nok endt med de to piger havde trukket sig hver især fra familien. Dette skete heldigvis ikke.
Hvordan bliver jeres jule sammen i år i forhold til sidste år?
Sidste jul, kunne de to piger i familien ikke være i samme rum. Når den ene sad i stuen, sad den anden inde på værelset. Sådan foregik det hele julen. Pigerne kunne ikke se hinanden i øjnene, ikke engang sige tak for julegaven til hinanden juleaften, ikke holde hinanden i hånden når der skulle danses om juletræet.
Da julen var forbi, græd begge piger, og havde ikke lyst til at holde jul sammen i familien næste år. Alle i familien var enige om, at det havde været den værste jul nogensinde. Et jule mareridt med kolde blikke, triste sind og tung deprimerende stemning som prægede hele familien.
En ekstra bemærkning fra familien V
Tak for dig Hanne, du kommer på toppen af juletræet i år. Vi har allerede printet dig ud.
Rigtig god jul og godt nytår.
De kærligste hilsner, familien V.
Familieterapiforløb for dig og din familie? Læs mere herunder.
Uddannet cand. mag i dansk/psykologi 2001 og Psykoterapeut siden 2011
Selvstændig Psykoterapeut, gruppeleder og foredragsholder i eget firma siden 2010 – tilbyder terapi, coaching, foredrag, gruppeterapi, familieterapi, parterapi, akut psykologisk krisehjælp og supervision til fagfolk
Stor erfaring i at arbejde med spiseforstyrrede mennesker og deres pårørende
Ekstern mentor fra 2012- 2017 – stor berøring med personlighedsforstyrrede mennesker.
Foredragsholder siden 2007. Tilbyder foredrag om psykologiske og psykiatriske emner, fx om spiseforstyrrelser, personlighedsforstyrrelser og rollen som pårørende.
Stor undervisningserfaring: Arbejdet som gymnasielærer/højskolelærer i en årrække.